- De Tweede Kamer kiest woensdag een nieuwe voorzitter.
- Er zijn drie kandidaten: Khadija Arib (PvdA), Vera Bergkamp (D66) en Martin Bosma (PVV).
- De stemming is geheim en kan tot een verrassende uitkomst leiden.
Woensdag kiest de Tweede Kamer een nieuwe voorzitter.
De nieuwe Kamervoorzitter moet de steun krijgen van ten minste 76 leden. De parlementariërs stemmen door middel van briefjes die ze in een gesloten bus doen.
Als geen van de kandidaten na de eerste ronde voldoende stemmen heeft behaald, volgt er een tweede ronde. Als er dan nog geen absolute meerderheid is voor een van de kandidaten, valt de kandidaat die de minste steun heeft ontvangen voor de derde stemronde af.
Kandidaten voor het Kamervoorzitterschap konden zich tot dinsdagochtend 10.00 uur melden. Dit zijn de drie gegadigden.
Khadija Arib (PvdA)
Arib (60) is voorzitter sinds 2016, toen VVD'er Anouchka van Miltenburg terugtrad vanwege de Teevendeal. Na de Kamerverkiezingen van 2017 was ze de enige die zich voor de functie kandideerde.
Arib heeft aangegeven graag voorzitter te willen blijven. "Als voorzitter is het versterken van de positie van de gekozen volksvertegenwoordiging in ons staatsbestel een belangrijke prioriteit", schrijft ze in haar sollicitatiebrief.
Kamerleden waarderen haar ontspannen leiding van debatten, maar critici stellen dat de ambtelijke organisatie beter kan. Kijk daarvoor maar naar de soap rond de verhuizing van de Tweede Kamer.
Vera Bergkamp (D66)
Arib is als huidig voorzitter waarschijnlijk favoriet, maar heeft in Vera Bergkamp (49) een geduchte uitdager.
De D66'er schrijft in een brief dat de Kamer voor "grote opgaven" staat: de nasleep van de Kinderopvangtoeslagaffaire, de problemen met de uitvoeringsorganisaties, het grote aantal Kamerfracties, de coronacrisis en de aanstaande verhuizing van de Tweede Kamer. Ze zegt de kennis, ervaring en leiderschapskwaliteiten te hebben om die goed te begeleiden.
Bergkamp is sinds 2012 lid van de Tweede Kamer, waar ze onder meer lid was van het dagelijks bestuur. Eerder was ze onder meer voorzitter van de LHBTI-rechtenorganisatie COC en directeur bij de Sociale Verzekeringsbank, waar ze naar eigen zeggen relevante expertise voor het voorzitterschap heeft opgedaan.
In haar brief schrijft Bergkamp dat ze de positie van de Tweede Kamer wil versterken in haar rol als medewetgever en controleur van het kabinet. Ook wil ze de verhuizing van de Kamer "met enthousiasme" begeleiden, de organisatie in de Kamer professionaliseren en de plenaire agenda beter structureren – precies de punten waar Arib zwak op scoort.
Martin Bosma (PVV)
Bosma werpt zich voor de tweede keer in de strijd om het Kamervoorzitterschap. In 2016 viel de PVV'er in de derde ronde af. Een jaar later deed hij niet mee, omdat hij zich bij voorbaat uitgesloten voelde.
"De Kamer weer als TEGENMACHT. Niet meer als lammetje van het kabinet, maar als leeuw van het dualisme. Nu meer dan ooit. Daarom ben ik kandidaat voor het voorzitterschap", twitterde Bosma maandag.
De 56-jarige PVV'er is een van de ondervoorzitters van de Tweede Kamer en leidt vaker vergaderingen en debatten. Hij staat te boek als een uitstekend voorzitter, maar lijkt bij voorbaat kansloos. De Tweede Kamer wil vermoedelijk geen PVV'er als uithangbord.
Lees meer over de Nederlandse politiek:
- Kan Sigrid Kaag premier worden? Ja, leert de geschiedenis
- 3 belangrijke verschillen tussen Pieter Omtzigt en Wopke Hoekstra
- 4 momenten dat Mark Rutte zich dingen niet meer kon herinneren de afgelopen jaren
- Dit valt op aan de officiële verkiezingsuitslag: Omtzigt goed voor bijna 5 zetels, Lucille Werner komt in de Tweede Kamer
- 10 opmerkelijke momenten uit de carrière van Wopke Hoekstra, de razend populaire CDA-minister die lijsttrekker werd
- 8 dingen die je wilt weten over Sigrid Kaag van D66, de grote winnaar van de verkiezingen